За поредна година, учениците и учителите на 55 СУ“ Петко Каравелов“ отбелязаха Световния ден против тормоза в училище, известен като „Денят на розовата фланелка“, която символизира неприемането на тормоз и насилие в училището.

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва денят за борба с тормоза в училище, познат като „Ден на розовата фланелка“. На този ден всички, съпричастни с темата, обличат розово, за да изразят своята позиция.

Ученицитес на 55.СУ, както и техните преподаватели, дойдоха днес облечени в розово, с което изразиха своята подкрепа към кампанията. Учениците съвместно със своите учители изработиха различни табла с послания, рисунки и интерактивни книжки. В часовете на класа бяха дискутирани темите за тормоза и агресията в училище и това как да им се противопоставим.

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година. Поводът е инцидент в едно от училищата. При откриването на учебната година група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици купуват и разпространяват сред връстниците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави. Днес хиляди училища в цял свят отбелязват "Деня на розовата фланелка" като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите.

Previous Post Next Post

Денят на розовата фланелка в 55.СУ