На 16.05.2019 г. в присъствието на голям брой родители, гости и учители в 55 СУ „Петко Каравелов“ бяха открити третите "Юнашки игри". Игри, които показват целия дух и потенциал на българина, носен и предаван от поколение на поколение, пазещи в сърцето си искрата на смел, честен, свободен и достоен човек. Всички тези качества, събрани в една дума, се наричат ЮНАК. Историята е забелязала и ние помним героичните подвизи на Юнаците, жертвали себе си за свободата, за развитието, за бъдещето на нас и нашите деца.

Всички тези качества и ценностна система трябва да бъдат развивани от най-ранна възраст, както от родителите, така и от нас, учителите. Днес имахме възможност да покажем, че когато работим заедно и задружно за изграждането на най-ценния капитал на едно общество, а това са децата, ние сигурно ще бележим високи резултати.

Това е поводът 55 СУ „Петко Каравелов“, 35 СЕУ „Добри Войников“, 191 ОУ „Отец Паисий“ и олимпийски клуб Босилеград да организират Юнашките игри, за да представят на учениците достойните примери от нашето минало, които да бъдат основен ориентир за изграждане на едно достойно и работоспособно младо поколение, обичащо родината си!

Дворът на 55-то училище беше препълнен с родители, ученици, гости, които уважиха събитието подкрепяйки изявите на учениците.

Откриването на игрите проследи развитието на юнашкия идеал, след което бяха представени юнашките дружества от най-малките участници – ученици на вторите класове. Кулминация на откриването бе изиграването на гимнастически съчетания от всички участници на празника.

Най-малките участници премериха сили в три сюжетно-ролеви игри: „Скока на Дякона“, „Аз съм байрактар“ и „Хайдушко предизвикателство“. Учениците от 6 клас премериха сили в лекоатлетически състезания, след което за тях бе организирано и факелно шествие. В Юнашкия многобой участниците премериха сили в работа с глина, ориентиране, тъкане, народна игра „Чумага“, народно пеене и теглене на въже.

От името на организационния екип на игрите изказваме голяма благодарност към всички доброволци, родители, ученици включили се в организацията на празника и провеждането на празника.

Благодарност към олимпийското дружество на учителите по ФВС, Националната олимпийска академия, Столична община – отдел „Култура“, волейболен клуб „Марек“ Дупница, Олимпийски клуб НСА „Васил Левски“

Previous Post Next Post

Духът на Юнаците в двора на 55 СУ „Петко Каравелов“