Лекари от „Пирогов“ и УМБАЛ „Света Анна“ ще оказват медицинска помощ на учениците на 55.СУ от разстояние чрез специална техника за онлайн прегледи. Метод, присъщ за НАСА в САЩ.

Това става възможно чрез проекта „Училищна мрежа за телемедицина“, който беше представен пилотно в 55-то СУ „Петко Каравелов“ в присъствието на министрите на образованието и науката и на здравеопазването - проф. Сашо Пенов и д-р Асен Меджидиев.

В лекарския кабинет в училището е монтирана хардуерна техника, обезпечаваща аудио и видео комуникация и прехвърляне на данни между училището и болницата. При необходимост медицинската сестра или учител в училището може да се свърже с дежурен лекар в болницата, който да даде насоки за действие. Под наблюдение на лекаря сестрата сваля необходимите данни от пациента и може да извършва нужните манипулации.

„Още в първите дни на нашето служебно правителство ние решихме да демонстрираме възможностите на телемедицината в училищна среда“, сподели министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

„Аз съм убеден, че този проект ще продължи да съществува и ще бъде във всяко едно от училищата, не само в София, но и в страната“, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той обясни, че има недостиг на медицински кадри и е трудно да се осигурят лекари за всички училища и детски градини. Разполагайки с тази техника 55.СУ ще има възможност във всяка една минута да направи консултация дали да бъде изпратен екип от болницата, дали да дойде бърза помощ, дали да се предоставят съвети към медицинската сестра или към персонала на училището, посочи министър Меджидиев.

1663142877437104

Previous Post Next Post

Медицинска помощ в 55.СУ като в НАСА