Учениците от 6 клас се включиха в националния „Ден на революцията в храненето“. Тазгодишното мото на кампанията е „Не яж боклуци, яж зеленчуци“, а целта е да покажат на учениците каква е разликата между истинските храни и „junk“-a. Нашите ученици взеха участие в кулинарните работилници, като приготвиха ястия с шеф-готвач по десет предварително подготвени рецепти за здравословна храна. Всички ученици получиха книги с игри и рецепти за здравословна храна, която могат да приготвят с родителите си вкъщи. Всеки ученик получи също „дъга“ – специално създадената таблица с шест цвята – в толкова групи са разделени най-често срещаните плодове и зеленчуци в зависимост от съдържанието на определени нутриенти, на които дължат оцветяването си. България е в челните места на класацията по затлъстяване при децата в Европа, като за последните 15 години процентът на затлъстели деца е скочил двойно. По данни от Глобалния доклад за храненето на ООН от 2018 г. момчетата с наднормено тегло на възраст между 5 и 19 г. са 33,6% (в сравнение с 20% през 2000 г.), а момичетата – 23% (в сравнение с 14% през 2000). Затлъстелите момчета са се увеличили от 5,8% на 13,6% за 15 години, а затлъстелите момичета – от 3,4% на 7,8%.

Previous Post Next Post