През последните две седмици на февруари в часовете по история цивилизации учениците от VІ и VІІ клас на нашето училище посветиха време на Апостола на свободата, като участваха в проект, базиран на неговото документално наследство.

Най напред всеки клас проучи публикуваните откъси от кореспонденцията на Васил Левски в официалния му сайт: https://vasil-levski.bg/. След това всеки ученик подбра мисъл, която според него има актуално за нашето време значение и в рамките на няколко изречения аргументира писмено своя избор.

Жури от трима души, излъчено на случаен принцип от списъка на децата, получи задачата да подбере три мнения, които преценява за най-добре защитени. Номинираните текстове бяха прочитани през целия клас и получаваха заслужени овации.

Така, в навечерието на 3 март, шестокласниците и седмокласниците отдадоха почит на най-великия българин и недвусмислено доказаха, че той продължава да е съвременник на всяко ново поколение.

Ето и откъси от номинираните мнения:

„Дела трябват, а не думи!“

Мисълта на Васил Левски е актуална и до днес, понеже в днешно време се показват и изтъкват лица, способни само на думи, с които „хипнотизират“, а не могат да ги докажат действено. Те печелят доверие по пътя на лъжливото слово, а после не спазват уговорките си.

Такива хора се внедряват в политиката и управляват държавата, оставяйки впечатление, че са интелигентни и разумни, а всъщност са лъжци…

Виктория Ангелова, VІІ „а“клас

„Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре – магаре.“

Аз избрах тази мисъл , защото е валидна и в днешно време. Изпитите не са само в образованието. Васил Левски е казал, че трябва да се изпитват хората, тоест да видят какъв човек е насреща… Всеки човек трябва да бъде отговорен за постъпките си, за да може да му се вярва…

Гергана Кирилова, VІ „ж“ клас

„На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“

… Хората в днешно време са големи егоисти и мислят само за себе си, и е време да помислят за хората около тях…

Калина Смилкова, VІ „а“ клас

„Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва.“

Първоначално тази мисъл ми прозвуча като изречена в наше време. Не мислите ли така? Сякаш думите са предвещани за съвременните политици: депутати, министри и т.н. По мое наблюдение вземат необмислени и прибързани решения, които често са погрешни. Обръща се внимание на малкото, при условие че има големи проблеми…

Мария Илиева, VІІ „а“ клас

Previous Post Next Post

ОТ БЕСИЛОТО НА АПОСТОЛА ДО ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ