Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


На Международния ден на детето министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри VII-те “Юнашки игри”в двора на 55.СУ . “ Юнакът трябва да бъде силен, юнакът трябва да бъде можеш. Но силен не само физически, а силен със знанието и с разума си”, каза той пред участниците. „Не си представям юнак без приятели. А приятелите ви ги дава училището. Живеете заедно - постигайте своите стремежи, учете се, умейте, надградете своите знания и бъдете приятели с хората около вас“, обърна се министърът към учениците. Юнашката идея символизира силата на родния дух и култура на нашето общество, което въпреки трудностите намери начин и упование да устои на предизвикателствата на нашето съвремие.


В 55.СУ се проведе инициативата „Рисувам като Пикасо“, посветена на 50-годишнината от смъртта на големия творец.

Учениците от 5-ти клас на 55.СУ „Петко Каравелов“ се запознаха с изкуството на Пабло Пикасо и изразиха своите идеи чрез символа „Гълъб на мира“.

Учениците изучиха значението на „Гълъб на мира“ като символ на мир и хармония. Те се вълнуваха от посланието на този символ и го използваха като вдъхновение за създаване на свои собствени произведения. С помощта на различни техники и материали, учениците представиха своите идеи и мечти за мир в света чрез изобразителното изкуство.

Техните творби ще бъдат подредени в изложба в сградата на районната администрация, където учениците ще споделят своето послание с общността и насърчават размишленията за мира и хармонията.


IMG-88d9956bb81af6ee15a4ea33fea9d12f-V

Честит 24 май, скъпи учители, ученици и родители!

Делото на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение и култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. През многовековната история на нашата държава училището винаги е било символ и стожер на националната ни идентичност, гаранция за успеха и бъдещето на България.

Честит празник! Запазете светлината в очите и сърцата си!


Учениците от 55 СУ, участваха в танцов фестивал „Color of Dance“, в Младежкия театър „Николай Бинев“ и завоюваха Златна купа, медали и квота за участие в международен танцов формат Dancing INN. Поздравления за талантливите деца!!!


Тази седмица се проведе Трети (зонален) етап на Градско първенство по баскетбол 5-7 клас.

Момчетата на 55 СУ „Петко Каравелов‘‘ в груповата фаза победиха НСУ, след което на полуфинала се изправиха срещу 40 СУ, където постигнаха убедителна победа. На финала нашият отбор отново се срещнаха с НСУ и категорично доказаха, че са най-достойният победител на турнира и заслужено станаха Градски шампиони по баскетбол на Ученически игри 2022/2023г.

Момичетата на 55.СУ след победа над ААА и загуба от 31.СУ в груповата фаза, се класираха на достойното четвърто място в гр.София.

Благодарим за участието и достойното представяне!

Ръководител: Светлана Йорданова учител по ФВС


Пиеса по безопасност на движението представиха децата от 2. „а” клас. С голямо удоволствие поканиха за публика всички малчугани от подготвителните групи и техните учители. На амфитеатъра в двора на любимото училище оживяха най-различни горски обитатели. Оказа се, че и те като децата от 55. СУ „Петко Каравелов” знаят как безопасно да участват в движението по пътищата. Талантливите актьори сами изработиха театралните си маски за пиесата. Публиката аплодира бурно, а училищният двор се изпълни отново с детски смях.


За втори път през тази учебна година се проведе „Математическо междучасие“. То бе организирано от учителите по математика, а в него се включиха 7 отбора от по трима ученици от седмите класове в 55 СУ „Петко Каравелов“. Темата на събитието беше „Неравенства “. Участниците в състезанието се представиха чудесно и показаха, че могат да решават ,не само вярно ,но и бързо неравенства. Победители са учениците от 7 „е“ клас, които показаха много знания и добра организация. Наградата за тях беше вкусна шоколадова торта! Останалите участници, на второ и трето място ,получиха математически сборници със състезателни задачи. Успешна учебна година на всички седмокласници и нека запазят традицията на 55 СУ като се представят достойно на националното външно оценяване!


Ден на ученическото самоуправление се проведе на 9 май – Деня на Европа в 55.СУ "Петко Каравелов". Учениците влязоха в ролята на преподаватели, на управленци, на служители. В рамките на инициативата те организираха и водеха учебния процес в класните стаи. Запознаха се с училищната документация, свързана с дейностите в училище и следяха за реда и дисциплината по коридорите.

В този ден учениците преподаваха в часове по Роботика, Математика, Криминалистика, криптография и криптология, ФВС, Философия, Английски език.


Учениците от Ia , Iб , Iв , I ж и IIб проведоха съвместен урок по извънкласно четене на тема: " Приказни герои търсят своята приказка". Учениците четоха откъси от българска и чуждестранна детска литература, представяха приказни герои, отгатваха гатанки.


На 28 април 2023 година, ученици от 55 СУ "Петко Каравелов" взеха участие в "Ден на отворените врати" в Минно-геоложки университет. Там имаха възможност да посетят музеи, учебни зали и кабинети, в които се обучават студентите. Това беше изключително интересно и полезно за тях. Гимназистите се запознаха и с възможностите за кариерно ориентиране и развитие, които предоставя университета. Благодарност към ръководството на Минно-геоложки университет за поканата.


Начало