Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Днес в 1-ви "З" клас в часа по родинознание за своите професии разказаха майката на Евгени Стаматов, г-жа Стаматова и бащата на Велизар Димов, г-н Димов. Г-жа Стаматова е софтуерен инженер и тя въведе децата в чудния свят на компютрите.За тях беше подготвила забавна компютърна игра, развиваща мисленето и когнитивните им способности. Г-н Димов, електронен инженер по професия, доказа пред малките ученици, че електрониката улеснява живота на хората всеки ден, като нагледно демонстрира пред тях как една електронна платка задвижва торбините на вятърните генератори.


Първокласниците от учебен корпус Музейко посетиха мандра "Земенея" в село Земен, за да разберат какъв е пътят на млякото. Видяха как се прави кисело мляко и осъзнаха колко е важно за здравето ни. Дегустираха млечни продукти и се запознаха с кравата Милка, която беше дала млякото си на мандрата. Погалиха малките теленца, видяха зайчета, кончета и крави! Денят беше много емоционален и зареждащ, а героите уморени и доволни от преживяванията на село.


От тази година, в третия петък на ноември се поставят основите на "Денят на четенето в България." Инициативата е на няколко фондации, а целта и е да вдъхнови децата и възрастните да четат, да покаже важността на този процес и да мотивира повече хора. На 17.11.2023г. учениците от начален етап на 55 СУ "Петко Каравелов" отбелязаха Първия ден на четенето в България под мотото: "Четенето дава възможности" с драматизиране и четене на народни приказки в клас.


Когато татко е на близо всяко дете е щастливо, спокойно и уверено, а бащите им са окрилени и успешни. Те могат всичко, когато са заедно! Учениците от 1-Ж клас посрещнаха своите татковци, за да се впуснат в смело предизвикателство и невероятно приключение рамо до рамо... Говорихме за спорт, разбрахме какъв е пътят на книгата, плувахме с кораби и летяхме със самолети, наблюдавахме звездите и с микроскоп видяхме невидимото за очите...


Учениците от IX. А клас с профил „Софтуерни и хардуерни науки“ посетиха българския суперкомпютър Discoverer в София Тех Парк. Discoverer е петаскейл поколение суперкомпютър, разполагащ с изчислителна мощност от 4,5 петафлобс (единица за измерване на информация) или 4,5 милиарда изчисления в секунда. Целият комплекс тежи повече от 30 тона. Впечатляващите параметри на модерната техника бяха разгледани от учениците в залате на супермашината, залите за охлаждане и захранване. Девтокласниците се докоснаха до иновациите, които създава тази машина - обработка на огромни масиви данни за секунда. Намира приложение в медицината, в прогнозите на времето, климатичните промени, в анализа на трафика, замърсяването на въздуха, бизнеса и в други общественозначими дейности.

Бъдещето на Discoverer e в разработването на научни изследвания в областта на изкуствения интелект.


 На 8-ми ноември учениците от 55. СУ отбелязаха Европейския ден на здравословното хранене и готвене. По повод деня децата от пети и шести клас избраха и сами приготвиха своя любима здравословна закуска или обяд в кутия. Петокласниците изработиха и постер с цветни рисунки на плодове и зеленчуци, картинки, правила за хранене, рецепта и хранителна пирамида. Заедно обмениха полезни знания за здравословните хранителни продукти, съвети за правилен режим и поведение на хранене. Дискутира се отговорността към адекватния избор на ежедневно меню, необходимостта от прием на достатъчно количество вода и извършване на двигателна активност.

 Идеята е да се насърчи правилният избор за храна и воденето на здравословен начин на живот сред подрастващите. Призивът им е да се търси баланс, разнообразие и удоволствие от храната!


Първокласниците направиха апликации с листа и клонки, с които да запечатат последните слънчеви лъчи на есента. Красотата на природата, творческия дух на децата, желанието да направиш нещо с ръцете си сътморяват чудеса.


Учениците от 6 ж клас направиха своите първи проекти с Micro:bit. Бързо навлязоха в света на микробита и станаха негови фенове. А самият MicroBit (micro:bit) е джобен, малък компютър, напълно програмируем. С него може да се създава всичко - от игри до анимации в училище, както и да се изследва заобикалящата ни среда.

Започнахме заниманията с анимирано /туптящо/ сърце, направихме проектите - "Калкулатор за прости пресмятания", любимата игра за спорове "Камък ножица, хартия" и "Крачкомер". Всичко това можете да видите във видеото.


С театрален рецитал ,,Светлината в тъмното", ученици - членове на олимпийски клуб на 55. СУ, отдадоха почит и уважение към един от най-светлите български празници - Деня на народните будители. На този ден отдаваме почит на родолюбивите просветители. В годините на робство и безправие, те са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за нашето славно минало. Народните будители са светъл пример за нас. Те са ни завещали своята смелост и честност, своята дълбока любов към отечеството.


55.СУ отново се включи в Европейската седмица на програмирането, чиято цел е да интегрира кодирането, изчислителното мислене и цифровата грамотност в образователните институции. По забавен и анагажиращ начин учениците от 1 до 12 клас в часовете по Роботика, Компютърно моделиране, Информационни технологии и Информатика учениците се включиха в различни дейности. Уроците чрез игри и любими герои от Междузвездни войни, Замръзналото кралство, Minecraft, Angry Birds, Танцово парти и др., затвърдиха основите познания и умения за кодиране при малките ученици. По-големите ученици извършваха дейности за създаване на мобилно приложение, използвайки езика Java Script, запознаха се със синтаксиса на езика Python.


Начало