Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


През изминалите седмици басейнът на 55. СУ " Петко Каравелов" беше изпълнен с много усмивки и положителни емоции. Учениците от първи, втори и трети клас показаха пред своите родители своите плувни умения и заслужено получиха грамоти за отлично представяне! Учениците показаха, че уроците по плуване не са просто научаване на определени стилове, а представляват цялостен процес за изграждане на знания, умения и навици, които им позволяват да се адаптират и напредват, както в басейна, така и във всяко свое следващо начинание. Целта на уроците е да увеличат капацитета да живеят по-ефективно, като развият възможностите им за изява и разгърнат естествения им потенциал не само в басейна, а и в живота. Организатори бяха: Мануела Марова, Анна Лесева учители по физическо възпитание и спорт и Борислав Маров-воден спасител. За провеждането на събитието помогнаха : Камен Генчев, Мариян Галчев , Светла Йорданова, Габриела Тодорова и Любомир Георгиев-учители по физическо възпитание и спорт.


С две сребърни отличия се завърнаха талантливите певци от най-големия фестивал за патриотична песен “Родолюбие” в град Панагюрище. На 20 и 21 април се проведе 19-тото издание на конкурса с рекорден брой участници – 470 изпълнители от 14 области в България. Велина Тунева, 2.б клас, от вокална група “Славейчета” с ръководител Виктория Николова завоюва престижното 2-ро място за индивидуален изпълнител и беше наградена със сребърен медал. Вокална група “Елбетица” с ръководител Светла Дукатева завоюва сребърната купа за впечатляващото си изпълнение.

  1. СУ се гордее с талантливите си млади изпълнители и им пожелава нови успехи!


Денят на Земята символизира необходимостта да пазим нашата планета и има за цел да предизвика всеки човек да се замисли за опазване на природата. Отбелязва се важността да намалим въглеродните емисии, да използваме разумно природните ресурси и да защитим дивата природа. Темата на събитието тази година е "Планетата срещу пластмасата".


На 17 април в НСА, волейболният отбор на 55. СУ ,,Петко Каравелов" се класира сред най-добрите шест отбора в София на ученическите игри 2023/2024 година. Момчетата ни бяха по-добри от 104.СУ побеждавайки с 2-0. На финалната среща с 18.СУ, нашите момчета показаха майсторски волейбол и отново победиха с 2-0. Момичетата също се представиха впечатляващо с второ място на турнира. И двата отбора с гордост предадоха спечелените купи на директора на 55. СУ ,,Петко Каравелов" д-р Таня Панчева.


На 16.04.2024 г. ученици от 55. СУ „ Петко Каравелов“ посетиха в Народно читалище „ Възраждане“ театралната постановка „ А ти какво би направил?“ . Постановката е посветена на темата за агресията и насилието сред подрастващите и по интересен и завладяващ начин насочва вниманието на учениците към проблема.

Събитието е организирано от район "Студентски" със съдействието на „ Театър на познанието“.


На 12.04.2024г. в Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе състезанието по баскетбол, част от „Ученически игри“ 2023/2024 г.,Общинско първенство. Момичетата на 55. СУ ,,Петко Каравелов‘‘ във възрастова група 5-7 клас постигнаха победа над 43. ОУ „Христо Смирненски“ и се класираха сред най-добрите 6 отбора във София. Благодарим за участието и успех на Градското първенство! Ръководител на отбора-Светлана Йорданова- учител по Физическо възпитание и спорт


По случай 148-мата годишнина от Априлското въстание се организира първия спортен празник „В името на Свободата“. С празника учениците отдадоха своята почит към героите дали живота си в името на свободна България. Участие в него взеха ученици от втори клас.

Ръководител Мариян Галчев, учител по ФВС.


По повод 4 март Световен ден за борба със затлъстяването, сдружение „Институт за граждански инициативи ЕТОС“ съвместно с асоциацията на студентите по медицина в България и с подкрепата на Министерството на здравеопазването, проведоха работна среща на 16.04.2024г. с ученици от 9,10 и 11 клас от 55 СУ „Петко Каравелов“, като част от Националната кампания „Да поговорим за затлъстяването“. Екипът от лектори поднесе на учениците интересна и занимателна информация свързана въпроса „Защо здравословното тегло е важно?“, необходимостта от физическа активност, консумиране на здравословна храна за поддържане на здраво тяло и по-добър начин на живот. Учениците бяха претеглени и измерени от екипа, след което всеки присъстващ попълни предоставен формуляр за изчисляване на индекса на телесната маса. Бяха раздадени рекламни материали и награди на всички ученици.


55.СУ „Петко Каравелов“ и Национална спортна академия сключиха договор за сътрудничество. Документът подписаха ректорът на НСА проф. Красимир Петков и директорът на училището д-р Таня Панчева в присъствието на представители на академичното ръководство.

55.СУ, което е едно от най-големите училища в столичния град, е дългогодишен партньор на Академията при реализацията на множество образователни и спортни инициативи.

Ректорът на НСА проф. Петков изрази увереност, че споразумението ще разшири обхвата на съвместните активности с включване на още повече учебно-методически дейности и споделени ресурси в областта на спортната, учебната и научната дейност.

„Имаме дългогодишно сътрудничество с Национална спортна академия. Благодаря на НСА, че ни е предоставяла базата си за събития, които сме организирали съвместно с преподаватели и студенти от Академията – множество състезания, конференции и съвместни инициативи. Радвам се, че сега това успешно сътрудничество закономерно ще придобие официална форма“, заяви директорът на 55.СУ д-р Панчева.


За постигнати високи резултати на Национално математическо състезание „Европейско кенгуру” 2024г., бяха наградени второкласниците Калин Сариев, Божидар Димитров и третокласниците Ромина Златева и Николай Велков. Директорът на училището д-р Таня Панчева им връчи тържествено грамоти за постигнати отлични резултати в съревнование с всички ученици в страната. Пожелаваме им много успехи и на следващи състезания!


Начало