Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Водата не е обикновен търговски продукт, а наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано. Тя е в основата на живота на Земята. Качеството на живот пряко зависи от качеството на водата. Ето защо учениците от първи клас се постараха да отбележат подобаващо този ден като изработиха проекти по темата и дискутираха с интерес и загриженост.


Ето така минава всеки наш час по роботика- цветно и разнообразно. Превръщаме ученето в забавление. Строим пътища, решаваме задачи и едновременно с това развиваме фината моторика с рисуване и изрязване на костюми за Кубо. Работата в екип учи малчуганите да бъдат отговорни и внимателни.


Ученици от 55 СУ получиха покана и с вълнение посетиха премиерата на книгата „Великите владетели на Второто българско царство“ на проф. Николай Овчаров. В книгата проф. Овчаров представя шестима владетели - царете Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман, които със своите действия определят историята на Второто българско царство. Освен това разкрива множество малко известни, наскоро установени факти за Второто българско царство – открития, до които се е достигнало благодарение на археологическите разкопки, но и благодарение на проучването на средновековни хроники, хвърлящи нова светлина върху събитията и личностите. „Великите владетели на Второто българско царство“ не е просто разказ за един период от българската история, а е въздействащ, достъпен и емоционален съвременен прочит на цялата българска средновековна история – като част от европейската история и като завет за българите днес.


На 21 март учениците от 55 СУ отбелязаха Международния ден на хората със Синдром на Даун. Денят – 21-ви на третия месец от годината не е избран случайно, а показва, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три броя) на 21-вата двойка хромозоми от кариотипа на човек. Учениците от 10-ти клас изготвиха и представиха презентации пред съучениците си, с които разкриват същността на синдрома, неговата поява и светът на хората, живеещи с него. Интересен факт е, че хората със синдром на Даун имат уникална способност да радват и вдъхновяват другите с позитивното си отношение и енергия, затова и децата прегърнаха с ентусиазъм каузата за шарените чорапи, които са знак на подкрепа.


На зимният кръг на състезанието „Математика без граници„ учениците от 55 СУ „Петко Каравелов“ завоюваха 149 медали. Прекрасните ни математици спечелиха 16 златни, 48 сребърни и 85 бронзови отличия.


Ученикът Калоян Руменов Максимов от IV-ти "А" клас постигна високи резултати при участието си в Областния кръг на Националната олимпиада " Знам и мога". Той е един от шестте ученици в гр. София, който е класиран за Националния кръг.

Директорът на 55. СУ г-жа Таня Панчева лично поздрави и връчи грамота на ученика.


Умен е бил древният българин! Оставил ни празници, обичаи, традиции за всичко.Не е подминал ни женитбата, ни раждането на новия живот, нито смъртта. Но в периода между живота и смъртта си човек често допуска грешки. Човешко е да се греши, казваме! Но в яда си изричаме думи, които посичат като бръснач ближния и оставят явни белези в душата му. Волно или неволно, редно е да надвием себе си и потърсим опрощение. ПРОШКАТА - най-висшият духовен човешки акт и начин за пречистване на душите ни ! Днес е особен празник! Ден, в който душата се отваря за любовта, опрощението, за светлината, за приемането и смирението. Ден, в който свеждаме глава пред своите и чуждите грешки и избираме дали да продължаваме с болката, обидата и раната, или да ги лекуваме с мир и любов.

Прошка искам и прошка давам ! Простете ми ! И на вас простено да ви бъде от мен и от Господ !


Празник е! Днес се чества денят на числото Пи! С голяма обич към математиката, нашите ученици от 55 СУ отново уважиха традицията ни. С много труд и старание към науката, те показаха много от своите умения и талани! Интересно е още, че на този ден се ражда Алберт Айнщайн. Учениците ни от 6 клас разбира се, не са пропуснали и този факт. Вложили са ум, техники и в резултат на това ние получаваме готови и стегнати проекти с много развито въображение! В техните проекти може да откриете и самия град на Пи! Подготвили са и много различни сладки и солени изкушения! Интересно, креативно и много вълнуващо! Горди сме с учениците ни за тяхното желание и творение. Това стана традиция за 55 СУ и не смятаме да я променяме. След като видим радостта на децата и гордостта на родители и учители, това за нас е повод за празник! Честит празник на числото Пи от 55 СУ "Петко Каравелов"!


С емоционално изпълнение на песнички и стихчета, децата от 1 клас, изненадаха своите майки по случай Международния ден на жената!


Начало