Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


За 13-та поредна година се проведе състезанието „Математическо междучасие“. То бе организирано от учителите по математика, а в него се включиха 7 отбора от по трима ученици от седмите класове в 55 СУ „Петко Каравелов“. Участниците в състезанието са връстници на 13-годишната традиция за провеждане на проявата в училището, което следващата година ще отбележи своя 145-годишен юбилей. Темата на тазгодишното събитие бе „Формули за съкратено умножение“. Участниците в състезанието се представиха чудесно и показаха, че знаят формулите и умеят успешно да ги прилагат. Победители са учениците от 7 „е“ клас, които показаха много знания и добра организация. Наградата за тях беше вкусна шоколадова торта! Останалите участници в математическото състезание поискаха реванш и обещаваме, че през втория срок ще могат да премерят сили по темата „Неравенства“, така че се гответе отсега! Успешна учебна година на всички седмокласници и нека запазят традицията на 55 СУ като се представят достойно на националното външно оценяване!

Видео


Литературната седмица под надслов "Ран Босилек-поетът на детската радост". Учениците от 3.Ж клас цяла седмица са посветили на творчеството на Ран Босилек. Чели са произведения му, изучавали биографията на писателя. Разглеждаха сборници с народните приказки които е събрал и обработил писателя. Рисуваха илюстрации към тях, наизустиха най- известните стихотворения "Родна стряха", "Не бързай", "Радост" и др. Участваха във викторината "Познай приказката" по ключеви думи, по главните герои. Дори са направили театрална постановка от "Патиланско царство" към приказката "Какво чудо стана".


Какво е атомна електроцентрала? Какво представлява ядреният реактор? Как се преобразува ядрената енергия в електрическа? На тези и още много въпроси даде отговор инженер Красимир Босилков, дългогодишен служител в АЕЦ Козлодуй. Той се срещна с учениците от 3. Г клас и представи интересна информация и факти за работата си първата атомна електроцентрала в България. С голямо любопитство учениците изгледаха кратко филмче и презентация,които бяха изготвени специално за тях. В края на срещата децата получиха подаръци ,които да останат един хубав спомен.


На 09.11.2022 по покана на Пощенска банка 5 Д клас се включи в инициативата „Гордея се с труда на моите родители“. С игри и усмивки те получиха подкрепа и във важния кариерен избор, който им предстои някой ден. Това бе в тясна връзка и с изучаваните по математика в 5 клас десетични дроби, проценти, лихви, влогове и кредити - видяха как те се прилагат на практика.


Днес беше направена още една крачка към сбъдването на още една мечта на 55.СУ. На днешното заседание на Столичния общински съвет беше приета технико-икономическа обосновка и даване на съгласие за прилагане на намалени отстояния при изграждането на пристройка на съществуващите училищни сгради на 55.СУ. Архитектурният проект за изграждане на новата пристройка е изготвен от ръководството на 55.СУ в съответствие с нуждите на училището и е финансиран със средства от училищния бюджет. С реализирането му ще бъдат постигнати следните цели: -изграждане на "топла" връзка между двете сгради и свободен достъп на учениците от "малка" сграда до училищния стол, бюфет, плувен басейн и СТЕМ център, намиращи се в "голяма" сграда; -обособяване на нови учебни помещения и творчески работилници за театрални, музикални, танцови и арт занимания; -изграждане на концертна зала с директен достъп от двора на училището за изява на талантите на нашите ученици; Проектът ще бъде предложен за финансиране по Национален план за възстановяване и устойчивост, Компонент 1:Образование и умения. Училищното ръководство благодари на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, по чиято инициатива беше внесен докладът в Столичния общински съвет.


На светлия празник на народните будители ученици на 55 СУ "Петко Каравелов" се превъплътиха като исторически личности и ни припомниха за достойните дела на велики българи, благодарение на които и днес е жив българският дух и народ!


Използвайки знанията си по електротехника, в час по Физика под ръководството на госпожа Иванка Гълъбова (учител по физика и астрономия) учениците от 7 б клас изградиха своя първи проект „Интерфейс на космически кораб“. За проекта учениците използваха един от комплектите на Ардуино - Arduino Starter Kit. Arduino са микроконтролерни развойни платки, на които може да се програмира. За програмирането е необходимо на устройство /лаптоп, настолен компютър/ да има инсталирана програмата Arduino, където се съставя код. Чрез съставения код на програмата и посредством Ардуино платката, с отделните й части – съединителни проводници, светодиоди, резистори, switch бутон могат да се изработват различни проекти, които да отговарят на съвременния свят. В часа учениците работеха по екипи, направиха своята първа електрическа верига и затвърдиха своите знания за ток, напрежение, съпротивление и видове свързване на електрически вериги. Заедно с това се запознаха със структурата на програмния език на Ардуино.


За опасностите в онлайн пространството в 55. СУ беше изнесена лекция от Явор Колев, един от най-добрите и авторитетни специалисти в киберсигурността. Участници в лекцията бяха ученици от 8 А и 8 Б клас. "Пази дете в Интернет" е социален проект на Лев Инс, като основната задача на проекта е да запознаят децата с рисковете, които съществуват в дигиталния свят и как да се опазят. Факт е, че децата днес прекарват голяма част от ежедневието си в онлайн пространството. Безспорно появата на социалните мрежи в Интернет има своите предимства - бърз контакт с приятели на различни разстояния, сприятеляване, включване на групи по интереси, информираност за новини и събития. Социалните мрежи имат и своите недостатъци и крият опасности. Учениците бяха запознати с част от опасности, онлай тормоза, дадоха им се насоки за навици и умения за добро общуване в дигиталния свят.


По идея на класния ръководител г-жа Никол Иванова, ученците от III Г клас проведоха благотворителна кампания. Децата подкрепиха каузата на фондация „Надежда за малките“, като събраха сумата от 481.20 лв. Това не е първата благотворителна кампания за III Г клас. През пролетта те участваха в кампания на БЧК по набиране на продукти от първа необходимост за бягащите от войната украински деца, за което получиха благодарствено писмо, а през 2021г. отново подкрепиха кауза на фондация „Надежда за малките“.


Начало