Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Тази седмица се проведе Трети (зонален) етап на Градско първенство по баскетбол 5-7 клас.

Момчетата на 55 СУ „Петко Каравелов‘‘ в груповата фаза победиха НСУ, след което на полуфинала се изправиха срещу 40 СУ, където постигнаха убедителна победа. На финала нашият отбор отново се срещнаха с НСУ и категорично доказаха, че са най-достойният победител на турнира и заслужено станаха Градски шампиони по баскетбол на Ученически игри 2022/2023г.

Момичетата на 55.СУ след победа над ААА и загуба от 31.СУ в груповата фаза, се класираха на достойното четвърто място в гр.София.

Благодарим за участието и достойното представяне!

Ръководител: Светлана Йорданова учител по ФВС


Пиеса по безопасност на движението представиха децата от 2. „а” клас. С голямо удоволствие поканиха за публика всички малчугани от подготвителните групи и техните учители. На амфитеатъра в двора на любимото училище оживяха най-различни горски обитатели. Оказа се, че и те като децата от 55. СУ „Петко Каравелов” знаят как безопасно да участват в движението по пътищата. Талантливите актьори сами изработиха театралните си маски за пиесата. Публиката аплодира бурно, а училищният двор се изпълни отново с детски смях.


За втори път през тази учебна година се проведе „Математическо междучасие“. То бе организирано от учителите по математика, а в него се включиха 7 отбора от по трима ученици от седмите класове в 55 СУ „Петко Каравелов“. Темата на събитието беше „Неравенства “. Участниците в състезанието се представиха чудесно и показаха, че могат да решават ,не само вярно ,но и бързо неравенства. Победители са учениците от 7 „е“ клас, които показаха много знания и добра организация. Наградата за тях беше вкусна шоколадова торта! Останалите участници, на второ и трето място ,получиха математически сборници със състезателни задачи. Успешна учебна година на всички седмокласници и нека запазят традицията на 55 СУ като се представят достойно на националното външно оценяване!


Ден на ученическото самоуправление се проведе на 9 май – Деня на Европа в 55.СУ "Петко Каравелов". Учениците влязоха в ролята на преподаватели, на управленци, на служители. В рамките на инициативата те организираха и водеха учебния процес в класните стаи. Запознаха се с училищната документация, свързана с дейностите в училище и следяха за реда и дисциплината по коридорите.

В този ден учениците преподаваха в часове по Роботика, Математика, Криминалистика, криптография и криптология, ФВС, Философия, Английски език.


Учениците от Ia , Iб , Iв , I ж и IIб проведоха съвместен урок по извънкласно четене на тема: " Приказни герои търсят своята приказка". Учениците четоха откъси от българска и чуждестранна детска литература, представяха приказни герои, отгатваха гатанки.


На 28 април 2023 година, ученици от 55 СУ "Петко Каравелов" взеха участие в "Ден на отворените врати" в Минно-геоложки университет. Там имаха възможност да посетят музеи, учебни зали и кабинети, в които се обучават студентите. Това беше изключително интересно и полезно за тях. Гимназистите се запознаха и с възможностите за кариерно ориентиране и развитие, които предоставя университета. Благодарност към ръководството на Минно-геоложки университет за поканата.


На 25-26 април 2023 година, ученици от 55 СУ "Петко Каравелов" взеха участие в "Втора национална конференция за ученици, студенти и докторанти: Информационни технологии и автоматика 2023г", която се проведе в Химикотехнологичен и металургичен университет. След срещата с проф. Сеня Терзиева- Желязкова, роктор на университета, учениците взеха участие в различни лабораторни експерименти и упражнения. Благодарност към ръководството на Химикотехнологичен и металургичен университет за поканата и за възможността учениците да вземат участие в конференцията.


Учениците от 3.г и 3.ж клас се включиха в инициативата " Училище по първа помощ" на фондация " Капачки за бъдеще". Лекторът разказа подробно какви мерки се предприемат в случай на пострадало дете или възрастен. Учениците се включиха с голям интерес в урока, зададоха всички въпроси, които ги вълнуват. Отново си припомниха, че здравето е най-голямото богатство и трябва да го пазим.


Ден на отворените врати послучай 70 години от създаването на Минно-геоложкия университет. Учениците от четвъртите класове посетиха музея на полезните изкопаеми, наблюдаваха интересни демонстрации, получиха грамоти за участие в проведени химични и физични експерименти, участваха във викторина с награди. Децата се впечатлиха най-много от атрактивните демонстрации с взривове. Всички деца получиха награди и подаръци от организаторите.


По традиция и тази учебна година учениците от 55 СУ "Петко Каравелов" показаха високи резултати в състезанието по немски език, организирано от издателство КЛЕТТ. С отличните си резултати заслужиха своето участие в националния кръг, който се проведе в град Ловеч, петима ученици:

  • Анна Симеонова - 7е
  • Елисавета Григорова - 7е
  • Елена Петкова - 4а
  • Емре Йомер - 4а
  • Ивайла Колева - 4а
  • Елисавета Григорова зае второ място в страната в ниво А2
  • За постигнатите високи резултати учениците получиха грамоти и награди.

Поздравления, ученици!


Начало