Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


На пролетният кръг на "Математика без граници" учениците от нашето училище спечелиха 13 златни, 34 сребърни и 72 бронзови медали.

Златни медалисти са:

Александър Найденов, Йоан Валчев, Юли Асеновски- 1 клас

Петър Бойчев, Габриела Георгиева, Огнян Арсов- 2 клас Ралица Тотева, Елиза Симеонова, Калоян Драганов- 3 клас

Мартин Христов, Георги Карагюлев, Лилия Никифорова- 4 клас

Любен Хубенов- 6 клас

55 СУ има определена квота от 12 (дванадесет) участници за индивидуалното състезание - финал „Математика без граници“, което се планира за 1-5 юли 2022 г. в гр. Несебър.

За отборното състезание - 5 (пет) отбора.

Поздравления за всички ученици и техните учители!


Днес нашето любимо училище имаше двоен празник! Тържествено отбелязахме нашия Патронен празник и Откриването на иновативния ни СТЕМ център! Вплетохме традициите на миналото, технологиите на настоящето и устремени погледнахме към бъдещето! Гости на нашия празник бяха:

 • Президентът на Р.България г-н Румен Радев
 • Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова
 • Зам. министърът на образованието и науката г-жа Мария Гайдарова
 • Зам. ректорът на НСА проф. Таня Янчева
 • Началникът на РУО-София-град г-жа Ваня Кастрева
 • Кметът на район “Студентски” г-н Петко Горанов

С указ на Президента на Р.България, 55.СУ”Петко Каравелов” беше удостоено с почетен плакет “Св.св. Кирил и Методий”

След емоционална празнична програма, нашите ученици демонстрираха възможностите на иновативния ни СТЕМ център. Възпитаниците ни демонстрираха как работят с 3D виртуална реалност, управляват роботи чрез програмиране, създават прототипи за различни електронни устройства, програмират и работят с компютърна графика. Да ни е честито новото модерно образователно пространство!

Честит празник!

Снимки


Учениците от трети клас имат безброй идеи и нарисуваха интересни детски карти на паркове, любими места и дори на въображаеми като "Остров на съкровищата". Работиха по групи и използваха различни техники. Надяваме се да Ви харесат и да намерите пътя към съкровището!


През изминалите няколко дни първокласниците от 55. СУ ,,Петко Каравелов“ празнуваха! Празниците на буквите бяха завършек на труден период на ограмотяване. След месеци на усилия, упоритост и много прочетени и изписани страници, най-после дойде време за забавление. Децата заявиха, че са изучили всички букви и се разделиха с Буквара.


Въодушевени от пролетните празници учениците от шестите класове, изготвиха в часовете по математика проект на тема: " Български шевици в координатна система".


Ученикът Младен Филипов от IV" е" клас на 55 СУ " П. Каравелов" спечели златен медал на Международния турнир по джудо " Купа Перун", проведен на 26.03.2022 година в град Перник. Гордеем се с теб, Младен!


Учителите и учениците на 2.Ж клас решихме да организираме празник посветен на математиката. Кръстихме го "Празник на числото 100"! Учениците подготвиха колекции от 100 неща: 100 кламера, 100 макарона, 100 бобчета, 100 шишарки, 100 кестена, 100 бонбона, 100 стотинки, панделка дълга 100 см и др. Научиха думата 100 на 27 различни езика. Направиха колекция-табло от 100 животни. Научиха интересни факти за числото 100. Научиха думи съдържащи частицата "сто". Разбира се, решаваха задачи от различен вид, направиха табло от геометрични фигури и се забавляваха много.


На 14.март светът отбелязва Деня на числото Пи. Датата е избрана заради американското й изписване – 3.14, което съвпада с най-краткия начин за обозначаване на математическата константа. Тя изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра й. Същевременно датата съвпада с рождения ден на Алберт Айнщайн. π (произнася се пи) е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. π е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа.


Новоизгряващите звезди на математиката от четвърти клас на 55 СУ" Петко Каравелов", показаха високи резултати на Областния кръг на олимпиадата по математика в София и начертаха светлия път към висините на науката и успеха. С високи постижения са четвъртокласниците:

 1. Георги Карагюлев
 2. Лилия Никифорова
 3. Мартин Христов
 4. Адриана Ваклинова
 5. Даниел Казанлъклиев
 6. Адриан Цветков

Поздравления за всички ученици и техните учители!


Начало