Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


В Босилеград, Западните покрайнини, пред храма Св. Троица“ в близкото до града село Извор, се проведе тържествено честване по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий. Гости на тържеството бяха вицепрезидентът на Република България госпожа Илияна Йотова, официални лица, жители на Босилеград, родители, учители и ученици от 55 СУ „Петко Каравелов“ – София. Силни и прочувствени слова казаха учениците от 55 СУ, които с своя литературен рецитал предизвикаха възторжени ръкопляскания. На фона на песента „Многая я лета“ тържеството беше закрито, с пожелание за нови срещи през следващата година.


По повод Деня на земята, по инициатива на учениците от 11-А клас на 55 Средно училище „Петко Каравелов“ беше организирана кампания за събиране на храна за възрастни и болни кучета за приюта в с. Горни Богров.

Включиха се много ученици и учители, водени от мотото на кампанията "БЪДИ ДОБРОВОЛЕЦ И ЗАРАДВАЙ ЧЕТИРИНОГ ПРИЯТЕЛ" !

Събраните храни бяха закарани на място и приети с огромна благодарност от служителите и доброволците в приюта.


На 1 юни 2022, на Международния ден на детето,

Симеон Желев от 4 Д клас, застана рамо до рамо с Виктория Петрова и Юксел Кадриев като водещ на централната емисия в bTV Новините..

А по-късно бе техен гост за ексклузивно интервю.

Да пожелаем още много изяви и успехи на един млад актьор от театрална работилница Мариан Бачев и Arcadia Fusion ART!

Мечтите се сбъдват, когато влагаш труд, постоянство и страст!


СТЕМ ЦЕНТЪР "RoboLab

Иновативния STEM център за дигитални създатели “RoboLab“ е разположен на 360 кв.м., създадени са 6 зони отговарящи на 6-те режима на учене. „RoboLab“ е предвиден за работа на групи до 13 ученици с инструменти за работа по проектно-базирано обучение в дигитална среда. Обособените 6 зони са с възможност за обединяване


В периода от 3 до 9 май в 55.СУ бяха организирани срещи на учениците от гимназиален етап с представители на водещи университети и бизнеса. Учениците се запознаха със специалностите, които предлагат университетите и последващата реализация на пазара на труда. Участници в събитието бяха: Университет по национално и световно стопанство - доц. д-р Росен Кирилов, заместник ректор на УНСС Софийски университет- доц. д-р Албена Танева, ръководител катедра ПА Университет по библиотекознание и информационни технологии- проф. д.н. Ирена Петева- ректор на УНИБИТ В събитието взеха участие и фирма Съдърланд Глобъл Сървисиз България, която представи своите летни ученически стажове и възможностите за кариерно развитие в компанията. Учениците ни бяха консултирани от Светлозар Иванов – Директор Корпоративни услуги в Съдърланд Глобъл Сървисиз България и Георги Янчев – Мениджър „Управление на партньорски отношение с училища, университети и студентски организации“

Ученикът Юлиян Дюлендаров от 11а клас спечели смарт часовник предоставен от Съдърланд Глобъл Сървисиз България.


Денят на Европа е отбелязан като Ден на ученическото самоуправление в 55.СУ.

Всички длъжности в училище се поемат от ученици. Те влизат в роли –на преподаватели, на директор, на помощен персонал. В рамките на инициативата те организират учебния процес, решават проблеми, свързани с учебно-възпитателните и административни дейности.


Учениците от 4 клас направиха екологични творби в природна среда, като съчетаха по оригинален начин цветовете и формите на различни растения, цветя, листа, камъни и клони. Малките художници създадоха своите творби сред природата с помощта на естествени материали.


Влезте в училище и предайте на детето си един от най-важните уроци - да обичаш някого, значи да си отговорен за него.

Денят на отворените врати е част от европейска кампания за подкрепа на родителското присъствие в училище, инициирана от Европейската родителска асоциация и подкрепена от 19 европейски страни.

СКЪПИ РОДИТЕЛИ,

Всеки ден детето ви прекарва между 6 и 8 часа в училище. Тук то не само усвоява нови знания, но се учи да общува, да организира задачите си, да поема отговорност, да се грижи за външния си вид, за личната си хигиена... Питали ли сте се как преминава един негов ден в училище?

Заповядайте на 11-ти май в училище и вижте!

На този ден вратите на нашето училище ще бъдат широко отворени. Вие имате право на достъп до всяка информация, която се отнася до детето ви, и отговорността да работите съвместно с педагозите в негово име.

Посетете класната му стая и влезте в някой от часовете. Има ли нещо, с което бихте помогнали на детето да се чувства пo-добре, а на учителите - да са по-пълноценни?

Помислете как заедно с преподавателите и училищната администрация можете да създадете по-уютна и безопасна среда за децата.

И най-важното - вижте училището като втори дом на детето. Харесва ли ви?

Отглеждането на деца е знак за надежда. То показва, че вие имате надежда за бъдещето и вярвате в ценностите, които им предавате. Когато избирате училище, вие избирате бъдеще за своето дете.

Направете всичко възможно с помощта на учителите и директора това бъдеще да бъде щастливо.

Програма за часовете и откритите уроци по класове, които можете да посетите.


Първокласниците от 55.СУ ,,Петко Каравелов“ посетиха ,,Къщата на баба“ в с. Згурово /Кюстендилско/. Запознаха се със селските сечива, с които са обработвали земята. Опитаха един от старите традиционни за кюстендилския край занаяти – направа на кошници от върбови клонки. Разгледаха българската шевица в дрехите, носиите и чеиза и изпълниха заръката на баба да изрисуват дървени лъжички. Накрая, в двора, заедно поиграха на игрите на Баба и Дядо!


За поредна година седмокласниците на 55 Средно училище „Петко Каравелов“ демонстрираха високи постижения от участието си в ученическите олимпиади. Александра Козарова и Моника Недялкова от VII „е“ клас ще премерят сили в националната олимпиада по история и цивилизации с останалите ученици в страната. Поздравления, момичета! Вие сте доказателство, че историята се пише от победителите.


Начало