Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Ученици от 55.СУ посетиха детския научен център Музейко и се срещнаха с археолога и откривател на съкровища и истории от древността проф. Николай Овчаров. Заедно изследваха следите на древни цивилизации, научиха тайни от миналото и четоха древни писания. Българският Индиана Джоунс разказа за своите пътешествия, археологически разкопки и проучвания. По този начин бъдещите откриватели успяха да се докоснат до вълнуващата професия на археолога.


В памет на Апостола на свободата в 55.СУ"Петко Каравелов" се проведе възпоменателно честване, уроци по родолюбие, рецитали и изложба. Почит пред делото на Васил Левски беше отдадена с поднасяне на цветя и едноминутно мълчание от ученици и родители. Днес ние се прекланяме пред силата на духа и идеала за свобода. Пред силата, която Васил Левски носи и дава на нас и бъдещите поколения. Поклон!


Спортът играе важна роля в живота на подрастващите и е вълнуващо и вдъхновяващо да видим таланта и упоритостта на тези, които му се отдават. Точно такъв е тенис шампионът Димитър Кисимов, ученик от IX A клас. Димитър играе тенис от шестгодишна възраст . В момента тренира в тенис клуб „Про Спор“ и е част от националния отбор за юноши. С годините деветокласникът не само развива техническите си умения на корта, но и демонстрира отличен успех в училище. Той участва и печели в различни младежки и международни тенис турнири и бързо привлича вниманието на треньори от цял свят. Последният му триумф е първо място на Държавното първенство по тенис до 16 години, което се проведе в ТК“Изида“, град Добрич.

Училищната общност му желае успех и бъдещи завоевания на тенис корта!


Ученици от II "е" клас на 55.СУ спазиха традициите и изработиха свои кукерски маски. Кукерите са се появявали в чест на настъпващата нова година. Самата дума „кукер” е с тракийски произход и означава „високи, маскирани хора”. Кукерите са известни с различни имена – мечкари, старци, кукове, бабугери, песяци. Обличат се със смесица от женски и мъжки дрехи и носят страховити маски. Окачват по себе си хлопки и звънци, носят тояги, за да прогонят злите сили и така посрещат пролетта, символизираща плодородието и благоденствието“, Както кукерите прогонват злите сили, така и ние си пожелахме да прогоним лошото далеч от нас!


За поредна година учениците от 5., 6. и 7. клас изработиха макети и табла на историческа тема. Сред тях има праисторически селища от дърво и камък, средновековни печати от глина, възстановки на архитектурни елементи и облекла, дори и сладкиш във формата на пирамида.

Всичко това и още може да бъде видяно в изложбата във фоайето на втория етаж. Е, сладкишът във формата на пирамида не стигна до изложбата.


На 11 и 12.01.2024г. в Национална спортна академия „Васил Левски“ се състояха състезанията по баскетбол, част от „Ученически игри“ 2023/2024 г., районно първенство. Баскетболистите на 55.СУ във възрастова група 5-7 клас след загуба от 8 СУ и победа над ЧОУ „Азбуки‘‘ се класираха на второ място. Момичетата във възрастова група 5-7 клас постигнаха две категорични победи над ЧОУ ,,Азбуки‘‘ и 8 СУ и продължават в следващият етап на Ученическите игри. Юношите 8-10 клас на 55.СУ след загуба на полуфинала от ПГ по телекомуникации и категорична победа над Международна гимназия “Проф. д-р В. Златарски”завоюваха престижното 3 място. Благодарим на всички ученици за участието и достойното представяне. Ръководител на отборите Светлана Йорданова- учител по Физическо възпитание и спорт


През м.декември в 55.СУ се проведе литературен конкурс посветен на коледните празници. Коледният вестник е частица от празничния дух, претворен върху белите листи от талантливите ученици на 55.СУ. Пожелаваме на всички 2024г да бъде здрава, успешна и вдъхновяваща!


В коледна работилница се превърна сградата на "Музейко", след като родители и ученици от 1 "З "клас се включиха в изработването на сувенири, картички и сурвачки за предстоящия Коледен базар на 55. СУ. Малките първокласници следваха инструкциите на мама и тате и заедно създадоха прекрасни коледни изделия, с които ще напълнят щанда си на 14.12.2023 г., когато ще се състои и самото събитие.


Ученици от VI В клас от 55. СУ " Петко Каревелов "с класен ръководител Мануела Марова и техните родители, се включиха в благотворителната кауза "Дари храна, дари любов " , като дариха пакетирани хранителни продукти от първа необходимост за да направят коледните празници на възрастните хора от по-малките селца в област Монтана по щастливи. Учениците изработиха и коледни картички специално за тях !


Учениците от 9.б клас посетиха СТЕМ центъра на Microsoft Bulgaria и направиха тричасово занимание на глобална и актуална тема "Киберсигурност". Разделиха се в екипи, с ясни правила, роля и задачи. Почтеност, отговорност и уважение бяха основните ценности в екипната работа. Разискваха се сериозни и актуални казуси на тема: "Какви са причините за кибератаките и как да се предпазим от тях? ". Използвайки помощната технология за Изкуствен интелект на Microsoft - Copilot, учениците установиха основните причини за киберпрестъпленията и начина, по който да се защитят. Всеки отбор предложи идеи, изказваше своята гледна точка с ясни аргументи. Учениците стигнаха до извода, че една от причините за кибератаките в интернет пристранството е слабата надеждност на паролите при достъпа до системи с лични данни. За целта деветокласниците съставиха генератор на пароли с Micro:bit, използвайки езика Python. Неусетни и ползотворни бяха тези три часа за деветокласниците и техните ръководители.


Начало