Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Използвайки знанията си по електротехника, в час по Физика под ръководството на госпожа Иванка Гълъбова (учител по физика и астрономия) учениците от 7 б клас изградиха своя първи проект „Интерфейс на космически кораб“. За проекта учениците използваха един от комплектите на Ардуино - Arduino Starter Kit. Arduino са микроконтролерни развойни платки, на които може да се програмира. За програмирането е необходимо на устройство /лаптоп, настолен компютър/ да има инсталирана програмата Arduino, където се съставя код. Чрез съставения код на програмата и посредством Ардуино платката, с отделните й части – съединителни проводници, светодиоди, резистори, switch бутон могат да се изработват различни проекти, които да отговарят на съвременния свят. В часа учениците работеха по екипи, направиха своята първа електрическа верига и затвърдиха своите знания за ток, напрежение, съпротивление и видове свързване на електрически вериги. Заедно с това се запознаха със структурата на програмния език на Ардуино.


За опасностите в онлайн пространството в 55. СУ беше изнесена лекция от Явор Колев, един от най-добрите и авторитетни специалисти в киберсигурността. Участници в лекцията бяха ученици от 8 А и 8 Б клас. "Пази дете в Интернет" е социален проект на Лев Инс, като основната задача на проекта е да запознаят децата с рисковете, които съществуват в дигиталния свят и как да се опазят. Факт е, че децата днес прекарват голяма част от ежедневието си в онлайн пространството. Безспорно появата на социалните мрежи в Интернет има своите предимства - бърз контакт с приятели на различни разстояния, сприятеляване, включване на групи по интереси, информираност за новини и събития. Социалните мрежи имат и своите недостатъци и крият опасности. Учениците бяха запознати с част от опасности, онлай тормоза, дадоха им се насоки за навици и умения за добро общуване в дигиталния свят.


По идея на класния ръководител г-жа Никол Иванова, ученците от III Г клас проведоха благотворителна кампания. Децата подкрепиха каузата на фондация „Надежда за малките“, като събраха сумата от 481.20 лв. Това не е първата благотворителна кампания за III Г клас. През пролетта те участваха в кампания на БЧК по набиране на продукти от първа необходимост за бягащите от войната украински деца, за което получиха благодарствено писмо, а през 2021г. отново подкрепиха кауза на фондация „Надежда за малките“.


Есенната изложба на учениците от 1 до 4 клас красят фоайето на нашето любимо училище, за да можем всички заедно се потопим в очарованието на този пъстър сезон...


Лекари от „Пирогов“ и УМБАЛ „Света Анна“ ще оказват медицинска помощ на учениците на 55.СУ от разстояние чрез специална техника за онлайн прегледи. Метод, присъщ за НАСА в САЩ.

Това става възможно чрез проекта „Училищна мрежа за телемедицина“, който беше представен пилотно в 55-то СУ „Петко Каравелов“ в присъствието на министрите на образованието и науката и на здравеопазването - проф. Сашо Пенов и д-р Асен Меджидиев.

В лекарския кабинет в училището е монтирана хардуерна техника, обезпечаваща аудио и видео комуникация и прехвърляне на данни между училището и болницата. При необходимост медицинската сестра или учител в училището може да се свърже с дежурен лекар в болницата, който да даде насоки за действие. Под наблюдение на лекаря сестрата сваля необходимите данни от пациента и може да извършва нужните манипулации.

„Още в първите дни на нашето служебно правителство ние решихме да демонстрираме възможностите на телемедицината в училищна среда“, сподели министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

„Аз съм убеден, че този проект ще продължи да съществува и ще бъде във всяко едно от училищата, не само в София, но и в страната“, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той обясни, че има недостиг на медицински кадри и е трудно да се осигурят лекари за всички училища и детски градини. Разполагайки с тази техника 55.СУ ще има възможност във всяка една минута да направи консултация дали да бъде изпратен екип от болницата, дали да дойде бърза помощ, дали да се предоставят съвети към медицинската сестра или към персонала на училището, посочи министър Меджидиев.


„Звъни звънчето-зън,зън, зън, …“

Познати думи на познат призив! Време е шумът на морските вълни да бъде заменен с веселата глъчка на вълните от деца и младежи в училищния двор! Отново е време за среща! На 15 септември 2022 г. 55 Средно училище „Петко Каравелов“ за 144. път отваря врати, за да посрещне своите ученици! Започва още една учебна година, изпълнена с надежди и високи цели, както винаги свързани с много труд и много постижения в овладяването на знания, в творчеството, в спорта, в изкуството.

Тържеството по повод откриване на учебната 2022 / 2023 година ще започне в 10:00 часа в двора на 55.СУ „Петко Каравелов“.

Учениците и техните родители приканваме да бъдат в двора на училището в 9:45 часа, за да могат да се срещнат със своите класни ръководители, да заемат определените си места и спокойно да се насладят на празничната програма.

В този първи ден ще си пожелаем взаимно здрава и успешна учебна година.

Очакваме ви!


ИВАНИНА АЛЕКСАНДРОВА

И

КРИСТИЯН ТОДОРОВ

55 училище „Петко Каравелов“ за пореден път празнува бракосъчетание на свои учители! Двама млади, способни, изпълнени с мечти колеги се намериха един друг! На 26.07.2022г. беше сватбеният им ден! ЧЕСТИТО!

Екипът на 55. училище пожелава на скъпите си колеги Иванина и Кристиян да се обичат, винаги да се обичат, да споделят щастието и заедно да надделяват над трудностите! Рисувайте контурите на живота си, изпълвайте го с цветове, извайвайте мечтите си! Инсталирайте у себе си най-прецизната програма за щастливо семейство! Имайте до себе си своите роднини, добри приятели, отзивчиви и обичащи ви колеги, креативен и подкрепящ директор! Пазете и съхранете вашата любов, любовта на вашите ученици, която имате, любовта на близките ви хора. Кодексът на новобрачните двойки, работещи в 55. СУ, важи и за вас, не го забравяйте! Накратко гласи: Обичаме ви, радваме ви се, но дежурството на главен вход си е дежурство, първият час е от 8:00 и нито минута по-късно, а отговарянето на всяко телефонно повикване от колеги при трудност с classroom е задължително!

На добър час, г- жо и г-н Тодорови!


В слънчевия Несебър ни заваля дъжд от невероятни летни емоции с младите математици от 55 СУ на финалите на международния турнир „Математика без граници“ от 01.07 до 05.07.2022г. На брега на морето, съревновавайки се с своите връстници от Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Украйна, Литва, Сърбия, Румъния, Малта и България нашите деца постигнаха невероятни успехи, показаха знания на най-високо ниво в сферата на математиката. Учениците на 55.СУ завоюваха 4 златни, 4 сребърни и 5 бронзови медали от индивидуалното състезание и 3 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медали от отборната надпревара.

С радост можем да поздравим носителите на медали!


През месец май и юни се състояха състезанията по шахмат и баскетбол, част от „Ученически игри“ 2021/2022 г. Отборите на 55. СУ ,,Петко Каравелов‘‘ участваха във възрастовата група 5-7 клас . В честна и спортсменска игра учениците на 55 СУ „Петко Каравелов“ по шахмат се класираха на второ място.


В слънчевия м. юни, децата от ПГ А, Б, В участваха в спортен празник , в които премериха сили и възможности. Радостното настроение бе показател, че е много интересно и забавно и всички деца показаха завидни умения. Учителите по ФВС благодарим на учителите на подготвителните групи , които тази година са работили отлично и с тяхна помощ бъдещите първолаци ще покажат още много спортни умения и способности в часовете по ФВС. Организатори: Борислав Манов, Виктор Мутафчиев, Габриела Тодорова, Мануела Манова, Светлана Йорданова-учители по ФВС


Начало