Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Учениците от 6 ж клас направиха своите първи проекти с Micro:bit. Бързо навлязоха в света на микробита и станаха негови фенове. А самият MicroBit (micro:bit) е джобен, малък компютър, напълно програмируем. С него може да се създава всичко - от игри до анимации в училище, както и да се изследва заобикалящата ни среда.

Започнахме заниманията с анимирано /туптящо/ сърце, направихме проектите - "Калкулатор за прости пресмятания", любимата игра за спорове "Камък ножица, хартия" и "Крачкомер". Всичко това можете да видите във видеото.


С театрален рецитал ,,Светлината в тъмното", ученици - членове на олимпийски клуб на 55. СУ, отдадоха почит и уважение към един от най-светлите български празници - Деня на народните будители. На този ден отдаваме почит на родолюбивите просветители. В годините на робство и безправие, те са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за нашето славно минало. Народните будители са светъл пример за нас. Те са ни завещали своята смелост и честност, своята дълбока любов към отечеството.


55.СУ отново се включи в Европейската седмица на програмирането, чиято цел е да интегрира кодирането, изчислителното мислене и цифровата грамотност в образователните институции. По забавен и анагажиращ начин учениците от 1 до 12 клас в часовете по Роботика, Компютърно моделиране, Информационни технологии и Информатика учениците се включиха в различни дейности. Уроците чрез игри и любими герои от Междузвездни войни, Замръзналото кралство, Minecraft, Angry Birds, Танцово парти и др., затвърдиха основите познания и умения за кодиране при малките ученици. По-големите ученици извършваха дейности за създаване на мобилно приложение, използвайки езика Java Script, запознаха се със синтаксиса на езика Python.


Доброто бъдеще за децата на нашата родина се изгражда първо с възпитаване на любов към нейното славно минало, богата история и невероятна природа.

Затова в двора на 55.СУ 190 третокласници участваха в открит урок по родолюбие. Той беше проведен съвместно с доброволци от фондация „Въздигане”, които нагледно им представиха завета на кан Кубрат. В двора на училището кънтяха думите „Заедно можем всичко”!

Убедени сме, че България е родина на даровити деца с буден дух и всяко усилие в тяхно име си струва.


  Учениците на 55. Средно училище „Петко Каравелов“ Иляйда Нурллова от X „б“ клас и Христофорос Дамянов от IV „д“ клас блеснаха като истински звезди на състезанието „Лекоатлетически звезди на София 2023 година“!Представянето им е доказателство, че волята, високият дух, знанието как да се постига целта и умението в точния момент то да бъде приложено, са пътят към успеха!


На 17. октомври при децата от 3. "а" клас гостува Станислава Първанова- създател на издателство Noble Star Books. Тя им показа няколко интересни детски книги и им разказа за целия процес, свързан с тяхното издаване. Децата се превърнаха в малки шапкари и изработиха свои шапки, в които вплетоха различни магии- за смелост, за сила, за успехи в училище и др. Учениците четоха и свои авторски приказки и стихотворения, написани по повод срещата. Нашата гостенка бе впечатлена от таланта на третокласниците. Те пък й връчиха благодарствена грамота за получените нови знания и невероятното изживяване.


На 26.09.23г. учениците от учебен корпус "Музейко " проведоха своите първи учебни часове в основната сграда на "Музейко".

Децата успяха да се запознаят с трите измерения на времето-минало, настояще, бъдеще. Забавляваха се на воля и се сблъскаха с различни предизвикателства.

Кой създава бъдещето? Вие, първокласници!


Безспорно любимите часове на първокласниците са тези по Роботика. С помощта на робота КУБО децата навлизат по иновативен и достъпен начин в света на програмирането и роботиката. Развиват своето мислене, експериментират, учат се да решават проблеми и да работят в екип. Иновативната учебна програма е създадена от учителя по ИТ г-жа Даниела Генова и въвежда първокласниците на 55.СУ в специалността на бъдещето. Роботът КУБО дава възможност за създаване на междупредметни връзки в учебните часове по математика, български език, изобразително изкуство и технологии и предприемачество.


От тази учебна година учениците ще се докоснат до вълнуващия свят на физиката с нови висококачествени, интерактивни чинове.


Начало