Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Днес (21 март) светът отбелязва Международния ден на хората със Синдром на Даун. По традиция в този ден всички, които подкрепят хората със Синдрома на Даун, обуват шарени чорапи. Каква е идеята? Хората с Даун често са наричани "най-слънчевите хора на планетата", а какъв по-хубав начин от това да покажем слънчево настроение, като обуем шарени чорапи? И така учениците от 4.Д клас изпратиха усмивките и обичта си към всички слънчеви деца по света!


През месец февруари, 192 ученици от 1 до 4 клас на 55 СУ „Петко Каравелов“ се включиха в състезанието „Финансова грамотност“, в конкуренция с ученици от цялата страна. Нашите ученици спечелиха 10 първи, 13 втори и 23 трети места.

Екипът на 55 СУ „Петко Каравелов“ получи почетна грамота от сдружение „Европейско кенгуру“ за отличната организация и високите постижения в състезанието „Финансова грамотност“ . Поздравления за всички участници в състезанието, които показаха знания и умения да се справят с финансовите задачи. Поздравления за учителите, подготвили малките състезатели.


"Учете се. И най-големите шампиони, и най-големите учени и всеки един човек, който е успял в живота, е тръгнал от училище – обърна се към учениците от 55-о Евгени Иванов.”


Изключително масово участие на учениците от 55 СУ беляза и зимния кръг на състезанието „Математика без граници“ през месец януари 2023г. Близо 400 ученици се включиха в надпреварата със деца от 24 страни по света и отново се представиха блестящо. Потвърждавайки още веднъж реномето на 55 СУ, като едно от най-стойностните училища в страната. Децата от 55 СУ извоюваха 14 златни медали от надпреварата. Специални поздравления за златните медалисти: Александър Найденов, Йоан Вълчев, Пламен Сариев, Елена Първанова, Анна Козовска, Стилиян Тодоров – 2 клас Огнян Арсов, Петър Бойчев, Йоан Балездров – 3 клас Ралица Тотева, Александър Хътов, Виктория Моллова, Лора Терзийска - 4 клас Даниел Казанлъклиев – 5 клас Поздравления и за всички носители на 47 сребърни и 81 бронзови медали, за останалите участници проявили усърдие и много знания, за ръководството и учителите на 55 СУ „Петко Каравелов“. Без тяхната подкрепа, нашите невероятни деца не биха постигнали всички тези отлични резултати. С пожелания за здраве и по-големи успехи в бъдеще на всички!

На 22.03.2022г./сряда/ ще се проведе пролетния кръг на турнира в 55 СУ. След него ще се определят участници в финалния кръг от 01.07. до 04.07 2023г. в гр. Несебър. За определяне на финалистите се взимат резултатите от трите дистанционни кръга, като учениците с най-много точки получават покани за участие на финалите. За ученици носители поне на два медала от трите дистанционни кръга се дава възможност за участие на полуфинала в Стара Загора, който ще се проведе на 29.04.2023г.


И тази година в 55 СУ“ Петко Каравелов“отбелязахме Деня на числото π. Денят, в който се чества най-старата математическата константа, е 14 март или 3.14 по календарен запис месец/ден. Пи (π) е едно от най-важните и интересни числа в математиката. Съотношението на дължината на окръжността към нейния диаметър е еднакво за всички окръжности.
Петокласниците решаваха задачи, свързани с цифрите на числото пи. Шестокласниците подготвиха презентации, викторини, рисуваха града на числото π и приготвиха много вкусни сладкиши.


Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Първият Ден на жената е отбелязан през 1909 г. в САЩ. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. На борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

5б клас почете празника на дамите с чудесните си презентации на английски език, като разказа на останалите за неспирната борба на нежния пол, за да стигне до почетното си място в днешния свят.

Благодарим на всички дами, малки и големи, които продължават да осветяват пътя на човечеството!


Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Таня Панчева, директор на 55.СУ“Петко Каравелов“, подписаха споразумение за сътрудничество.

„УНСС вече има изградена традициия на сътрудничество със средното образование, в съвместно разработване и реализиране на образователни и информационни инициативи и проекти с училищата. Ще организираме и участие на преподаватели от УНСС в прекия образователен процес на 55 училище с цел засилване на икономическото образование“, каза ректорът на УНСС.

Директорът Таня Панчева изрази своята радост от сътрудничеството с УНСС, което ще обхваща множество проекти, кариерно ориентиране на учениците и съвместни учебни програми. „Сътрудничеството ни ще обогати знанията на нашите ученици, ще ги запознае с националните и европейски образователни стандарти“, посочи директорът на училището.


Родителят отново се върна в ученическите си години и беше част от образователния процес в час по музика. За формирането на личността на едно дете, за неговото възпитание и обучение се грижат родители и учители. На 28.02.2023г., обединихме усилия в името на децата и общата ни цел, а именно нашето училище да е "УЧИЛИЩЕ С ЛИЦЕ, УЧИЛИЩЕ ЗА ЛИЧНОСТИ!" Този час ни помогна да изградим доверие и да подобрим партньорството между училището и семейството, да привлечем родителите като наши съмишленици при реализиране на училищни инициативи. Благодарим Ви, че приехте подадената ръка и не забравяйте, че ние винаги сме тук за Вас и Вашите деца и заедно можем да постигнем много. Ние - Вашите учители, сме тук, за да ви предадем знания, за да ви помагаме, за да ви даваме ценни житейски уроци, за да ви направим по-добри от самите нас, защото вие сте нашето бъдеще, надежда и вяра в доброто!


„Трети март! Трети март!

Чакан празник, свята дата.

Трети март! Трети март! Ден рожден на свободата.”

За националния празник учениците от 2. „а” клас изработиха 3D картички с Шипка- върха на свободата. Направиха малка книжка, съдържаща исторически факти, които всеки горд българин трябва да знае. Сами написаха програма за празничен концерт, който бе кулминацията в проектната дейност на децата посветена на 3. март. Сред изпълнените песни бяха: „Аз съм българче”, „Радецки”, „Песен за Апостола”, Химн на Република България.

Така децата отдадоха почит към героите загинали за свободата на България.

Честит празник!


Уважаеми ученици, Във връзка с патронния празник на училището методично обединение по изобразително изкуство организира изложба по следните ТЕМИ:

  • Портрет на Петко Каравелов
  • Фигурална композиция на Петко Каравелов
  • Архитектурен пейзаж на родния му град (Копривщица)
  • Архитектурен пейзаж на родната му къща (Копривщица)

Срок за предаване на творбите до 20.03.2023 г.

Забележка: Форматът и материалите са по избор на участника!

ЖЕЛАЕМ ВИ ТВОРЧЕСКО НАСТРОЕНИЕ!


Начало