Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


2023-09-14-%D0%A3%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5%20%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-52 Ден преди началото на учебната година кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър посетиха 55.СУ- първото иновативно училище с профил „Роботика“ в начален етап в София на територията на „Музейко“. Във новия филиал на 55. СУ „Петко Каравелов“ ще учат деца от ПГ до 4. клас.

Директорът на 55. СУ Таня Панчева представи модерната, иновативна образователна среда и представи екипа на училището. В обучението на всички първокласници в 55.СУ ще бъде включен роботът Kubo, който е подходящ за деца от начален курс, а програмата е разработена от учителя по информатика Даниела Генова. Роботът е лесен за програмиране и не изисква устройство или екран, а децата ще научат как се строи алгоритъм от най-ранна възраст.


„В училищния двор широк
елате всички на урок! …“

 Незабравими стихове, чието звучене се свързва с пъстроцветното множество от развълнувани ученици, родители и учители в училищата ни! Отново е време за среща! За две срещи! На 15 септември 2023 г. 55. Средно училище „Петко Каравелов“ за 145 – ти път отваря врати, за да посрещне своите ученици! Започва още една учебна година, изпълнена с надежди и високи цели, свързани както винаги с много труд и много постижения в овладяването на знания, в творчеството, в спорта, в изкуството.

 Тържественото начало на новата учебна година ще бъде поставено с две тържества, гости на които ще бъдат родителите на учениците, обучаващи се в съответната сграда.

 Тържеството в двора на 55. СУ „Петко Каравелов“ по повод откриването на учебната 2023 / 2024 година ще започне в 8:45 часа. Учениците и техните родители каним да бъдат в двора на училището в 8:35часа.

 Тържеството в нашето ново учебно пространство в "Музейко“ по повод откриването на учебната 2023 / 2024 година ще започне в 10:00 часа. Децата от ПГ А, ПГ Б и ПГ В, учениците от 1. Ж и 1.З клас и техните родители каним да бъдат в двора на училището в 9:50 часа.

В този първи ден ще си пожелаем взаимно здрава и успешна учебна година.
Очакваме ви!


В навечерието на своя 145-годишен юбилей голямото семейство на 55.СУ расте! За учебна 2023/2024 г. ще отвори врати нашето ново учебно пространство в "Музейко". В него ще бъде разкрита и допълнителна паралелка за ученици в първи клас с цел обхващане на неприетите деца от района на училището.

Ръководството на 55.СУ благодари на Столична община и на кмета на СО- г-жа Йорданка Фандъкова, за личната ангажираност и подкрепа за предоставянето на сградата на 55.СУ! Да ни е честито новото учебно пространство!


Невероятни летни емоции ни предложиха младите математици от 55 СУ на финалите на „Математика без граници“ от 01.07 до 04.07.2023г. На брега на морето, в красивия Несебър, учениците от 55 СУ „Петко Каравелов“ завоюваха общо 11 златни, 6 сребърни и 12 бронзови медали съревновавайки се с своите връстници от цяла България, както и ученици от Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Украйна, Литва, Черна гора, Сърбия, Полша, Румъния, Малта. С радост можем да поздравим носителите медали от индивидуалния турнир.


nvo

МАТЕМАТИКА

  • 3-ма ученика с максимален брой точки-100
  • 22 % от учениците с резултат по-висок от 87.5 т. /отлична оценка над 5.50 /

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

  • 30 % от учениците с резултат по-висок от 87.5 т. /отлична оценка над 5.50 /


Театро 5-5 представи пред ученици от начален етап пиесата "Приказка за проклетии, чудеса и вълшебства". Вечно актуалният мотив за победата на доброто над злото, прекрасният текст на учениците от предишни години и техният ръководител г-жа Антония Бандармалиева, огромният труд, положен от актьорите въздействаха върху малките зрители. Със смях и закачки, с рими чудесни, те разбраха, че доброто винаги побеждава.


На Международния ден на детето министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри VII-те “Юнашки игри”в двора на 55.СУ . “ Юнакът трябва да бъде силен, юнакът трябва да бъде можеш. Но силен не само физически, а силен със знанието и с разума си”, каза той пред участниците. „Не си представям юнак без приятели. А приятелите ви ги дава училището. Живеете заедно - постигайте своите стремежи, учете се, умейте, надградете своите знания и бъдете приятели с хората около вас“, обърна се министърът към учениците. Юнашката идея символизира силата на родния дух и култура на нашето общество, което въпреки трудностите намери начин и упование да устои на предизвикателствата на нашето съвремие.


В 55.СУ се проведе инициативата „Рисувам като Пикасо“, посветена на 50-годишнината от смъртта на големия творец.

Учениците от 5-ти клас на 55.СУ „Петко Каравелов“ се запознаха с изкуството на Пабло Пикасо и изразиха своите идеи чрез символа „Гълъб на мира“.

Учениците изучиха значението на „Гълъб на мира“ като символ на мир и хармония. Те се вълнуваха от посланието на този символ и го използваха като вдъхновение за създаване на свои собствени произведения. С помощта на различни техники и материали, учениците представиха своите идеи и мечти за мир в света чрез изобразителното изкуство.

Техните творби ще бъдат подредени в изложба в сградата на районната администрация, където учениците ще споделят своето послание с общността и насърчават размишленията за мира и хармонията.


IMG-88d9956bb81af6ee15a4ea33fea9d12f-V

Честит 24 май, скъпи учители, ученици и родители!

Делото на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение и култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. През многовековната история на нашата държава училището винаги е било символ и стожер на националната ни идентичност, гаранция за успеха и бъдещето на България.

Честит празник! Запазете светлината в очите и сърцата си!


Учениците от 55 СУ, участваха в танцов фестивал „Color of Dance“, в Младежкия театър „Николай Бинев“ и завоюваха Златна купа, медали и квота за участие в международен танцов формат Dancing INN. Поздравления за талантливите деца!!!


Начало