Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Учениците от 55.СУ пресъздадоха обичая “коледуване”. Спазвайки старите български традиции, те нарекоха всички ученици и учители за здраве, успех и берекет. Да бъде!


От тази учебната година в нашето училище имаме вокална група. С ръководител г-жа Светла Дукатева и корепетитор г-н Симеон Маринов Включиха се таланти от 4, 5, 6 и 7 клас в 55.СУ Песента “Елхови лес” е поздрав към всички ученици, родители и колектива на 55-то училище от вокална група “Елбетица”. Весели коледни и новогодишни празници!


Проекта “Декартови координатни системи с пъстри и коледни теми” на 6 клас. Обзети от празничен творчески дух, учениците доказаха, че математиката може да бъде забавна, коледна и многостранна!


На 12 декември Ръководството на НСА „Васил Левски“, откри тържествено петия в Европа Олимпийски образователен център. На събитието почетни гости бяха министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов , министъра на младежта и спорта госпожа Весела Лечева, олимпийските шампиони ЗМС проф. Петър Киров и гл.ас Тереза Маринова. Наред с многото гости, специално внимание бе отделено и на най-младите олимпийци – учениците от Олимпийския клуб на 55 училище „Петко Каравелов“. Те бяха поканени от ректора на Академията проф. Николай Изов в знак на признание за дългогодишното сътрудничество и участие в олимпийските прояви на НСА. Учениците от 55 училище проведоха непринудена среща с двамата министри и ректора на Академията и разказаха за богатия спортен живот и възпитателна дейност в нашето училище. Много вълнуваща беше и беседата с двукратния олимпийски шампиони проф. Петър Киров, в която той разказа за тайните на неговите успехи и значението на моралната и волева подготовка за изграждането на личността. Учениците от 55 училище разгледаха експозицията посветена на 80 годишнината на НСА „Васил Левски“, където бяха изложени уникални и много любопитни спортни уреди, пособия и документи разказващи за богатата педагогическа и спортна дейност в Академията. Ръководителя на Олимпийския център проф. Лозан Митев, приятел на нашето училище от 1994 г. предаде най-сърдечни поздрави за всички ученици, учители и лично на директора на нашето училище госпожа Панчева с благодарност за доброто сътрудничество. Той отправи покана към всички представители на 55 училище да посетят Олимпийския образователен център с пожелания за здраве и весело посрещане на предстоящите празници.


Адриана Бояджиева, ученичка от 7В клас на 55 СУ Петко Каравелов спечели сребърно отличие в категория кумите U14 -47kg на Световната младежка карате лига, провела се във Венеция, Италия в периода 9-11.12.2022г. За състезанието бяха записани общо 2 566 участника на възраст между 12 и 17 години от 58 държави. В категорията си Ади се състезава в условията на конкуренция от 55 състезатели от 21 държави. Тя беше безапелационна в първите си 5 срещи, като постигна общ точков актив от 29:0. На финала само 3 секунди я разделиха от златното отличие.

За Ади това е втори пореден изигран финал на турнир от същия ранг, след като през лятото на 2022 спечели сребърно отличие и на Световната младежка карате лига в Пореч, Хърватска.

Тези състезания са част от официалния календар на Световната Карате Федерация (WKF) и са най-високото ниво за състезатели на нейната възраст.

Ади тренира олимпийско карате от 7 години и е част от карате клуб „Калоян“ с треньор Сенсей Антон Васев. Тя има многократни успехи в България и чужбина, над 80 медала и е републиканска и национална шампионка в нейната категория.

Гордеем се с теб, Ади! Продължавай да покоряваш нови и нови върхове!


Учениците от 8а клас посетиха новооткрития СТЕМ Център на Microsoft Bulgaria и направиха тричасово занимание на глобална и актуална тема "Здравословно хранене и наднормено тегло". Учениците, заедно с класния си ръководител - Даниела Генова, госпожа Светлана Добрева - учител по АЕ и господин Вачков- родител на Виктория Вачкова взеха активно участие, работейки в екипи, с ясно поставени цели и правила. Всеки участник в отбора си имаше конкретна мисия, която изпълняваше. Почтеност и уважение бяха водещите човешки ценности в отборните екипи. Разискваха се сериозни и актуални казуси на тема "Каква е причината за наднорменото тегло?", анализираха се статии, бяха поставени в ситуация да проверят истинността на получената от Интернет информация. Всеки отбор предлагаше идеи, изказваше своята гледна точка с ясни аргументи. Всички отбори стигнаха до извода, че главния проблем за наднорменото тегло сред хората е обездвижването. Последната мисия на осмокласниците беше свързана със справянето с този проблем. За целта съставиха програма за измерване на крачки. Програмата "Крачкомер" беше създадена с Microbit. Неусетни и ползотворни бяха тези три часа за 8 А клас и техните ръководители.


Вдъхновени от топлината на идващите празници и идеята да сме единни, учениците от 55.СУ бяха предизвикани да проведат едни "по-различни" часове по математика. Разделени на отбори, петокласниците и седмокласниците се изправиха един срещу друг, задружни и помагащи си! Заедно те пребориха обикновените дроби и разложиха трудните многочлени! Разбира се, победителите не останаха незабелязани, а даже напротив- бяха стимулирани и поощрени! Весели празници от малките и големите математици на 55.СУ!"


В 55.СУ се проведе открит урок на тема “Фолклорът на Родопите”. Гост лектор бе майсторът на каба гайдата г-н Христо Павлов, който изработва родопски гайди от 20г. и началният учител с родопски корени г-жа Снежина Кисьова, която изпя на децата фолклорният химн на Родопите- “Бела съм, бела юначе”. Светла Дукатева- учителят им по музика, пък представи емблематичната песен “Излел е Дельо хайдутин” под съпровода на родопската гайда. Децата се докоснаха до звука на автентични родопски чанове и видяха демонстрация на традиционно забраждане на жената от Родопите, наречено “закутляне”, мъжка родопска носия и две женски от източни и западни Родопи. Всички заедно изпяха популярната песен “Рипни Калинке” и извиха кръшно българско хоро. Гости: Христо Павлов-майстор гайдар, Снежина Кисьова-учител в 55.СУ Изработил урока: Светла Дукатева-учител по музика Фотограф: Габриела Тодорова


Продължаваме Заниманията по Роботика с изучаване на разклонени конструкции в платформата Fable, с които можем да управляваме Робота с клавишите за навигация от клавиатурата. Запознахме се и с нов блок за програмиране - get Acceleration, с който също раздвижихме Fable Joint, но със Смартфон. Отново изпълнихме играта "Лабиринт", в която топче трябва да премине през различни препятствия и да достигне до определена точка. Като за край на нашите седмични занимания конструирахме машина за обстрелване на топче - Катапулт. Всичко е добре, когато свършва добре! С изпълнена мисия.


Жадни за знания и мотивирани за нови, още по големи успехи 451 ученици от 55 СУ се влючиха в надпреварата със своите връстници от 24 страни по света в есенния кръг на юбилейното десето издание на международното състезание „Математика без граници“. Прекрасните математици от нашето училище спечелиха 162 медала от есенния кръг на турнира. От тях 28 златни, 58 сребърни и 76 бронзови отличия.

Златни медалисти са: Белослава Стоянова – 1 клас Боряна Митева – 1 клас Калин Сариев – 1 клас Миа Сиракова- 1 клас Боян Борисов – 1 клас Лилия Шарк – 1 клас Божидар Димитров – 1 клас Симона Големанова – 1 клас Пламен Сариев – 2 клас Йоан Вълчев – 2 клас Александър Найденов – 2 клас Ромина Златева- 2клас Бранимир Костов – 2 клас Изабела Иванова - 2 клас Петър Бойчев- 3 клас Борис Христов- 3 клас Габриела Георгиева - 3клас Огнян Арсов – 3 клас Йоан Балездров-3 клас Ралица а Тотева- 4 клас Корай Вейсел- 4 клас Калоян Драганов- 4 клас Емре Юмер- 4 клас Ивайла Колева – 4 клас Александър Хътов – 4 клас Явор Борисов – 4 клас Николай Николов – 5 клас Любен Хубенов – 7 клас

Поздравления и за всички носители на сребърни и бронзови медали, за останалите участници проявили усърдие и много знания, за ръководството, учителите по математика и в начален етап на 55 СУ „Петко Каравелов“. С пожелания за здраве и по-големи успехи в бъдеще на всички!


Начало