Начало

Иновативният ни СТЕМ център "RoboLab" по БНТ

 


Европейската седмица на програмирането помага на милиони хора в Европа и извън нея да учат, да създават и да се забавляват с цифровите технологии. За тази цел е създадена платформата Code.org, в която има огромен набор от игри, инструменти за разучаване и усъвършенстване на езиците за програмиране.  За поредна година нашето училище се включи в Европейската седмица на програмирането. В часовете по Компютърно моделиране, Информационни технологии и Информатика учениците от 3 до 12 клас се включиха в различни дейности. Уроците чрез игри и любими герои от Междузвездни войни, Замръзналото кралство, Minecraft, Angry Birds, Танцово парти и др., положиха основите на компютърните науки и кодирането. С тях малките ученици упражниха визуалното програмиране. По-големите ученици извършваха дейности за създаване на мобилно приложение, използвайки езика JavaScript, програмираха роботи, разшифроваха супер секекретни кода. Разбраха основната концепция на езика Python, JavaScript чрез линейни алгоритми, цикли, променливи, условни конструкции.  Умението да програмираме, да разчитаме код ни дава предимство в цифровия свят на XXI век, като ни позволява да го контролираме, променяме и дори да го правим по-добър.

Сканирайте тук, за да видите дейностите, които изпълнихме по класове. Включете се и вие в Седмицата на кодирането! 

frame


На 14-и ноември в Национална спортна академия „Васил Левски“ се състояха състезанията по баскетбол, част от „Ученически игри“ 2022/2023 г., районно първенство. Баскетболистите на 55.СУ във възрастова група 5-7 клас са победители и заеха първо място след като постигнаха убедителни победи срещу ЧОУ „Азбуки‘‘ и 8 СУ ,,Васил Левски‘‘. Момичетата във възрастова група 5-7 клас също постигнаха категорична победа над ЧОУ ,,Азбуки‘‘. А юношите 8-10 клас на 55.СУ след оспорвана игра с ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“ завоюваха престижното 3 място. Благодарим на всички ученици за участието и достойното представяне. Ръководител на отборите Светлана Йорданова- учител по Физическо възпитание и спорт.


Вълнуващи са първите стъпки по роботика за нашите ученици. Занятията в иновативния ни СТЕМ център са изпълнени с много вълнения и щастливи усмивки. Темата на днешния урок е "Кодиране за лабиринт" и нашите ученици се справиха прекрасно с поставената задача. Уверете се сами!


За 13-та поредна година се проведе състезанието „Математическо междучасие“. То бе организирано от учителите по математика, а в него се включиха 7 отбора от по трима ученици от седмите класове в 55 СУ „Петко Каравелов“. Участниците в състезанието са връстници на 13-годишната традиция за провеждане на проявата в училището, което следващата година ще отбележи своя 145-годишен юбилей. Темата на тазгодишното събитие бе „Формули за съкратено умножение“. Участниците в състезанието се представиха чудесно и показаха, че знаят формулите и умеят успешно да ги прилагат. Победители са учениците от 7 „е“ клас, които показаха много знания и добра организация. Наградата за тях беше вкусна шоколадова торта! Останалите участници в математическото състезание поискаха реванш и обещаваме, че през втория срок ще могат да премерят сили по темата „Неравенства“, така че се гответе отсега! Успешна учебна година на всички седмокласници и нека запазят традицията на 55 СУ като се представят достойно на националното външно оценяване!

Видео


Литературната седмица под надслов "Ран Босилек-поетът на детската радост". Учениците от 3.Ж клас цяла седмица са посветили на творчеството на Ран Босилек. Чели са произведения му, изучавали биографията на писателя. Разглеждаха сборници с народните приказки които е събрал и обработил писателя. Рисуваха илюстрации към тях, наизустиха най- известните стихотворения "Родна стряха", "Не бързай", "Радост" и др. Участваха във викторината "Познай приказката" по ключеви думи, по главните герои. Дори са направили театрална постановка от "Патиланско царство" към приказката "Какво чудо стана".


Какво е атомна електроцентрала? Какво представлява ядреният реактор? Как се преобразува ядрената енергия в електрическа? На тези и още много въпроси даде отговор инженер Красимир Босилков, дългогодишен служител в АЕЦ Козлодуй. Той се срещна с учениците от 3. Г клас и представи интересна информация и факти за работата си първата атомна електроцентрала в България. С голямо любопитство учениците изгледаха кратко филмче и презентация,които бяха изготвени специално за тях. В края на срещата децата получиха подаръци ,които да останат един хубав спомен.


На 09.11.2022 по покана на Пощенска банка 5 Д клас се включи в инициативата „Гордея се с труда на моите родители“. С игри и усмивки те получиха подкрепа и във важния кариерен избор, който им предстои някой ден. Това бе в тясна връзка и с изучаваните по математика в 5 клас десетични дроби, проценти, лихви, влогове и кредити - видяха как те се прилагат на практика.


Днес беше направена още една крачка към сбъдването на още една мечта на 55.СУ. На днешното заседание на Столичния общински съвет беше приета технико-икономическа обосновка и даване на съгласие за прилагане на намалени отстояния при изграждането на пристройка на съществуващите училищни сгради на 55.СУ. Архитектурният проект за изграждане на новата пристройка е изготвен от ръководството на 55.СУ в съответствие с нуждите на училището и е финансиран със средства от училищния бюджет. С реализирането му ще бъдат постигнати следните цели: -изграждане на "топла" връзка между двете сгради и свободен достъп на учениците от "малка" сграда до училищния стол, бюфет, плувен басейн и СТЕМ център, намиращи се в "голяма" сграда; -обособяване на нови учебни помещения и творчески работилници за театрални, музикални, танцови и арт занимания; -изграждане на концертна зала с директен достъп от двора на училището за изява на талантите на нашите ученици; Проектът ще бъде предложен за финансиране по Национален план за възстановяване и устойчивост, Компонент 1:Образование и умения. Училищното ръководство благодари на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, по чиято инициатива беше внесен докладът в Столичния общински съвет.


На светлия празник на народните будители ученици на 55 СУ "Петко Каравелов" се превъплътиха като исторически личности и ни припомниха за достойните дела на велики българи, благодарение на които и днес е жив българският дух и народ!


Начало